Autor Wątek: Cewka DD proszę o opinie.  (Przeczytany 12617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szukacz

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1323
Cewka DD proszę o opinie.
« dnia: 22.08.2011, 18:55:28 »
Prosił bym o opinie i własne spostrzeżenia użytkowników cewek DD.Mam też parę pytań
1. Czy faktycznie cewka DD widzi głębiej od standardowej
2.Jak jest z namierzaniem czytałem że mogą być problemy
3Zmiana  wagi i środka ciężkości czy nie niszczy szybko stelaża i obniża komfort poszukiwań.
4.Jak ma się procentowo wyższość cewki   DD nad standardową
Pewnie będę miał jeszcze parę innych pytań ,ale to już w dyskusji. 
 
.

Włodek11

  • Gość
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #1 dnia: 22.08.2011, 19:44:07 »
Witaj,
Porównanie cewki DD do koncentryka to jak porównanie dużęgo fiata do golfa nowszej generacji. Jechać się fiatem da ale możliwości i komfort jazdy bez porównania do golfa.
Po pierwsze inna charakterystyka pracy obydwu cewek. Koncentryczna "łapie " przedmiot centrycznie pod sobą, coś na wygląd odwróconego stożka. DD widzi przedmiot po obwodzie cewki coś jak na kształt walca. Jaka różnica? DD omiata większą powierzchnię, jest bardziej wydajna. Co do głębokości, to na jej wymiar ma wpływ częstotliwość działania cewki. Czym wyższa tym mniejsza głębokość cewki, ale za to wykrywa mniejsze przedmioty. Coś za coś. W Minelabie x-terra jest do dyspozycji kilka cewek o róznych częstotliwościach działania ( 18,75kHz, 7,5 i 3kHz. W zależności co chcesz szukać dopasowujesz sobie odpowiednią cewkę. Inne wykrywacze mogą być wieloczęstotliwościowe, ale gro urządzeń jest uniwersalna i działa w okolicach 7kHz.
Cewka DD jest naprawdę bardzo dobra do przeszukiwania nowych miejscówek, nie pominie żadnego fanta, który znajdzie się pod nią. Wada to trochę większy ciężar (idzie się przyzwyczaić) i problemy z domierzaniem. Ale jest na to sposób - pinpoint na krzyż. Należy omieść przedmiot i zapamiętać jego położenie a następnie przejść względem przedmiotu o 90 stopni i omieść powtórnie. Na skrzyżowaniu linii będzie się znajdował poszukiwany przedmiot. To tyle . :papa

Offline szukacz

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1323
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #2 dnia: 22.08.2011, 22:17:40 »
A jak wygląda zużycie baterii.Jeżeli wykrywacz pracuje na częstotliwości 7,8Hz to jeśli zmienię mu sondę na dd to zmieni się i częstotliwość pracy?Rozumiem że szukając  z cewką dd widzi ona większą powierzchnią i jak napisałeś,będzie to przecięty walec ,czyli strefa nie spenetrowana jest mniejsza ,a co z głębokością  zakładając że częstotliwość jest taka sama. 

Włodek11

  • Gość
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #3 dnia: 23.08.2011, 08:35:44 »
Jeśli chodzi o Minelaba, to x-terra to ma on ma innowacyjny system zmiany częstotliwości pracy wykrywacza poprzez zmianę cewki (trochę elektroniki jest wpakowane bezpośrednio do cewki). Cewkę DD można zakupić w tej samej częstotliwości co koncentryk.
W innych wykrywaczach cała elektronika jest w module sterowania i jest to wykrywacz jednoczęstotliwościowy albo wieloczęstotliwościowy (nie ma potrzeby wymiany cewek).
Co do baterii to zapomniałem kiedy ładowałem akumulatorki. ;D
Częstotliwość ok. 7kHz jest taka uniwersalna. Cewka widzi duże przedmioty (militarkę), ale i nie pominie drobnego koloru(niedużej monety srebrnej lub miedzianej).
Jak napisałem już wcześniej głębokość też jest zależna od częstotliwości pracy cewki. czym mniejsza, tym większa głębokość przeszukiwania. Oczywiście nie należy oczekiwać cudów. Te różnice to 2-3cm, no może w b. dobrych warunkach 5cm.
Istotna jest też wielkość cewki - czym większa tym obszar przeszukiwania też większy ale mniejsza odporność na zaśmiecony teren. Do takiego terenu nadaje się mała cewka tzw. snajperka.
Istotnej róznicy w głębokości pomiędzy cewką koncentryczną a DD nie zauważyłem. :P


Offline szukacz

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1323
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #4 dnia: 23.08.2011, 18:17:21 »
Dziękuje Włodek ,za takie info należy się  :zgoda może być Warka

Włodek11

  • Gość
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #5 dnia: 23.08.2011, 18:31:49 »
Nie ma za co. :zgoda Szczerze polecam cewkę DD.
Napisz do jakiego wykrywacza szukałbyś cewki DD i jakie poszukiwania są w kręgu twoich zainteresowań? Pozdrawiam - W11.

Offline scout

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 89
  • GRT.ACE 350
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #6 dnia: 24.08.2011, 14:47:21 »
ja biegam z ACE 350 z cewką DD a kolega saper39 z Rutusem Argo ze zwykłą. Byliśmy na 2 nockach i ja wyciągnąłem 5 sreberek a kolega 0. Być może przypadek ale kolega nie może przeboleć różnicy fantów  :zgoda

Offline gisio

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 93
  • x-terra705
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #7 dnia: 22.09.2011, 11:45:24 »
Witam kolego biegam z cewką DD jeśli chodzi o moje spostrzeżenia to faktycznie z namierzaniem są pewne kłopoty jednak jej ergonomia sprawia że spisuje się o wiele lepiej od koncentrycznych.Jest stabilniejsza i tak jak jeden z kolegów wcześniej napisał.Omiata większą powierzchnie przez co skuteczniej przeszukuje teren.Nie zauważyłem aby była żarłoczniejsza na energie :D
Ja też znajdę karabin dla siebie

Offline Pionier

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 215
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #8 dnia: 22.09.2011, 14:13:43 »
Pozwolę sobie też wtrącić kilka zdań odnośnie sondy DD, użytkuję ją już ponad miesiąc i z tego co udało mi się zauważyć to zasięg ( wgłąb ziemi) wydaje mi się mniejszy - choć nie popieram mojej tezy żadnymi dowodami czy testami. Mam tylko takie wrażenie.  Za to szerokość zbierania sygnałów zwiększyła się wielokrotnie. Mówiąc krótko - moja delta łapie więcej sygnałów na cewce DD 11'' co jest najważniejsze! Problem z namierzaniem za pomocą Pin pointu występują ale idzie się przyzwyczaić. Wystarczy popróbować i zobaczyć gdzie dokładnie wypada środek cewki ( dźwiękowo) i już nie jest tak strasznie :)

Podsumowując , uważam że warto zainwestować w taką cewkę.

Offline szukacz

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1323
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #9 dnia: 22.09.2011, 20:41:16 »
Cewka DD jako większa musi być automatycznie i cięższa .Jak zachowuje się stelaż ,raczej zaprojektowany jest na lżejszą cewkę koncentrak . 

Offline Pionier

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 215
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #10 dnia: 23.09.2011, 09:00:29 »
Po założeniu cewki 11''dd zmienił się trochę środek ciężkości i troszkę ciężej się macha. Ale idzie się przyzwyczaić ! Fantów więcej więc nie ma co narzekać :D

Offline szukacz

  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 1323
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #11 dnia: 23.09.2011, 15:28:13 »
To się zgadza ,ale mnie chodzi czy po jakimś czasie stelaż nie dostanie takich luzów że się rozleci.

Offline Pionier

  • Aktywny użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 215
Odp: Cewka DD proszę o opinie.
« Odpowiedź #12 dnia: 23.09.2011, 15:49:23 »
Nie wiem jak to się ma w twojej wykrywce ale u mnie nic nie lata. Zawsze można dokręcić śrubką :)